Jak zrobić płyn Lugola?
- Jod jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy i produkcji hormonów.
- Niedobór jodu może prowadzić do poważnych schorzeń, takich jak hipotyreoza.
- Płyn Lugola jest stosowany do dezynfekcji ran, leczenia chorób tarczycy i w niektórych testach diagnostycznych.
- Do przygotowania płynu Lugola potrzebujemy jodku potasu, jodu krystalicznego i wody destylowanej.
- Ważne jest zachowanie odpowiedniego stężenia roztworu (około 5%).
Do zrobienia płynu Lugola potrzebujesz:
1. Jodek potasu
3. Woda destylowana (lub demineralizowana) możesz ją zakupić w hipermarketach, stacjach paliw, do żelazek, itp.
Powyższe produkty możesz znaleźć również w ofercie naszego sklepu.
Składniki do przygotowania płynu Lugola
Płyn Lugola stężenie około 5% w 100ml - do jego przygotowania potrzebujemy:
- 100ml (inaczej 100g) wody destylowanej,
- 10g Jodku potasu – kolor biały (KI),
- 5g Jodu krystalicznego (J) – kolor czarny, jod barwi wodę na ciemny kolor i nadaje charakterystycznego smaku.
Przygotowanie roztworu 5% płynu Lugola - krok po kroku
- Wlewamy do pojemnika z pokrywką 100ml wody destylowanej.
- Dosypujemy 10g jodku potasu (kolor biały).
- Całość mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy na około 60 minut.
- Po godzinie dodajemy 5g jodu krystalicznego (czarny), mieszamy intensywnie i pozostawiamy na około 12 godzin.
Uwagi:
Jodek potasu nie jest brany do obliczeń procentowego stężenia płynu Lugola.
Dowiedz się, dlaczego warto przyjmować jod i jaką odgrywa rolę w organizmie.
Tu znajdziesz produkty Biomus